Mircea și soția sa, un cuplu din județul Bihor, au pus pe picioare afacerea care le garantează venituri importante. Produsele pe care aceștia le vând ajung la prețuri extrem de piperate.
O familie din România a dat lovitura: afacerea fabuloasă deschisă în țară, cu produse iubite de toată lumea. Un singur kilogram costă zeci de mii de euro
”Aurul roșu”, așa cum mai este denumit șofranul, reprezintă una dintre cele mai apreciate plante medicinale datorită proprietăților aromatice și nutriționale. Este folosită atât în scop medicinal, cât și în industria alimentară. Are o serie de beneficii valoroase pentru organism.
În ultimii ani, culturile de șofran au început să-și facă apariția și pe tărâm românesc. În 2021, Mircea Bronț și familia sa au decis să riște și să investească în cultura de șofran. Ei și-au transformat o grădină destinată legumelor în ceea ce ulterior au numit ”Grădina cu șofran”.
”În timp ce munceam peste hotare, am decis să investim banii în ceva care să ne permită să trăim decent, fără a mai fi necesar să mai muncim afară. Am căutat idei de afaceri și printre altele era și plantația de șofran. Aveam această variantă, sau o fermă de struți”, spune Mircea Bronț pentru Bihon.ro.
Afacerea cu șofran, una bănoasă, dar care presupune multă muncă manuală
Este cunoscut faptul că șofranul este cel mai scump condiment din lume. Așadar, o afacere foarte profitabilă. Dar până la profit, cultivarea plantei nu este o afacere deloc ușoară.
Mircea și familia sa au fost conștienți de ceea ce au de făcut și au pornit pe acest drum. Treptat, rezultatele au început să apară. Procesul tehnologic în acest business este intens manual, încă de la plantarea bulbilor și până la obținerea produsului finit.
Șofranul este atât de scump și datorită faptului că pentru a obține un kilogram de condiment este nevoie de recoltarea a mii de flori. Din ele se extrag doar stigmatele.”Pentru un gram de șofran sunt necesare aproximativ 150 de flori, deci de separat 450 de stigmate (fiecare floare are 3 stigmate). Pentru un kilogram sunt necesare aproximativ 150.000 de flori, echivalentul a 450.000 de stamine.
Este multă muncă manuală aici iar pentru fiecare gram de stigmate culese, la final, în urma procesului de uscare, acesta pierde undeva la 80% din greutatea inițială. Asta înseamnă că la 100 de grame de stigmate proaspăt culese, după uscare, rămân aproximativ 20 de grame”, declară cultivatorul, în presa locală.
- între 30.000 și 40.000 de euro, suma cu care se vinde un kilogram de șofran
Familia din Bihor spune că își vinde valoroasa marfă către sectorul Horeca.