Județul Vaslui va avea la finalul acestui an cel mai mic PIB din Regiunea Nord-Est. Și peste trei ani, prognozele oficiale plasează Vasluiul pe ultimul loc la prosperitate din rândul județelor din Moldova. Mai mult, ordonanțele austerității aprobate la sfârșitul anului trecut vor avea un impact sever asupra IMM-urilor din județul Vaslui.
Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.
La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.
În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.
PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.
De altfel, măsurile fiscale adoptate de către guvernanți la finalul anului trecut lovesc sever sectorul IMM-urilor. Cum Vasluiul este cel mai sărac județ al României, impactul creșterii taxelor și impozitelor pentru microîntreprinderi va fi devastator. IMM-urile nu mai pot crește prețurile pentru că nu au cui să vândă și vor intra în faliment.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că majorarea taxelor și impozitelor pentru IMM-uri va conduce la o creștere exponențială a falimentelor.
„Când inflația e în creștere, totul este în dezavantajul IMM-urilor. Potrivit acestei ordonanțe, 85% din veniturile previzionate a fi colectate la bugetul statului cad pe umerii IMM-urilor și doar 15% pe partea bugetară. IMM-urile nu au cum să crească prețurile pentru că nu au cui să mai vândă și vor ajunge în faliment. Sistarea activităților economice va fi în final în dezavantajul statului, iar rata șomajului va crește”, a explicat Ovidiu Copacinschi.
Grav este faptul că aceste măsuri fiscale vor avea un impact major în județul Vaslui. Dacă în alte zone mai bogate ale țări IMM-urile au la dispoziție mai multe resurse, nu același lucru se poate spune și despre firmele de la nivel local, Vasluiul fiind printre cele mai sărace județe ale României.