Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut alarmant în România, în ultima perioadă. Potrivit datelor transmise de Institutul Național de Sănătate Publică avem de șapte ori mai multe îmbolnăviri față de anul trecut.
Numărul cazurilor de tuse convulsivă în România, în creștere
În primele patru luni din 2024, pe teritoriul României s-au raportat 112 cazuri de tuse convulsivă. Pe de altă parte, observăm că în 2023 se înregistrau doar 16 cazuri în România, conform informațiilor INSP.
„În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019)”, transmise INSP.
Îmbolnăvirile au fost raportate în 22 de județe din țară. Mai alarmant este faptul că cei mai afectați sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani. 33 la sută dintre micuții bolnavi sunt sugari.
INSP atrage atenția că 89 la sută dintre copiii diagnosticați cu tuse convulsivă erau eligibili pentru vaccinare. De altfel, din numărul total al cazurilor, 78% dintre pacienți nu aveau vaccinul administrat.
Simptomele la care trebuie să fim atenţi
Având în vedere situația privind creșterea cazurilor de tuse convulsivă în România, reprezentanții INSP au transmis câteva recomandări. Specialiștii îi sfătuiesc pe români să meargă la medic dacă apar simptome precum: „accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (tuse măgărească)”.
De asemenea, medicii recomandă ca sugarii să fie vaccinați la timp. Femeile însărcinate și mamele bebelușilor sunt îndemnate să se vaccineze, deoarece în acest fel pot fi protejați și sugarii. Adulții sunt încurajați să se vaccineze cu rapel la fiecare 10 ani.
Vaccinul este 100 % compensat. Amintim că Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a declarat epidemie de tuse convulsivă în Europa, după creșterea considerabilă a numărului de îmbolnăviri din 2023 și 2024.
În intervalul ianuarie 2023 – aprilie 2024 au fost confirmate aproape 60.000 de cazuri în toate statele europene. ECDC spune că numărul cazurilor este de zece ori mai mare în comparație cu ultimii doi ani.