Cine este, de fapt, Dumitru Buzatu? CV-ul lui, accesibil exclusiv pe pagina web a Camerei Deputaților, prezintă lacune semnificative. Nu se specifică data la care Buzatu a început facultatea. Nu aflăm de aici nici data la care a devenit profesor titular sau când și-a inițiat cariera politică.
Cu siguranță, Dumitru Buzatu a ales să nu dezvăluie aceste detalii. Cariera lui include aspecte pe care nu era mândru să le evidențieze. Deși era cunoscut că are o carieră de profesor, puțini știau că de fapt a fost doar timp de doi ani cadru didactic titular.
După finalizarea stagiului militar, Buzatu a ocupat funcția de suplinitor pentru limba rusă timp de peste zece ani, într-un sat din comuna sa natală, Ruginoasa, Mai precis, în localitatea Vascani. Ulterior, la vârsta de 31 de ani, s-a înscris la Facultatea de Istorie-Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Odată cu absolvirea facultății, Buzatu a avansat în cariera sa profesională și a devenit profesor titular de științe socio-umane. A început acest parcurs la un liceu din Târgu Neamț, continuând ulterior la Liceul „Emil Racoviță” și Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.
Prin urmare, conform afirmațiilor fostului său coleg, ziaristul de la revista Timpul, Ovidiu Șimonca, dacă Buzatu a absolvit facultatea în 1990, acesta a fost profesor titular doar pentru o perioadă de doi ani, deoarece în 1992 a intrat în funcția de deputat.
După ce nu a mai activat în calitate de parlamentar, Buzatu a ocupat funcțiile de vicepreședinte și ulterior de președinte al Consiliului Județean Vaslui. Deși nu a mai predat, a păstrat catedra de la Liceul „Emil Racoviță” timp de 28 de ani.
Fostul prefect al Vasluiului, Ioan Țibulcă, este nașul lui Buzatu
Informațiile despre copilăria lui Dumitru Buzatu și parcursul său educațional sunt destul de limitate. Se știe că s-a născut în 1955, în Ruginoasa. Tatăl său, un cioban priceput, îl implica uneori în activitățile cu oile. Dincolo de aceste detalii, puține sunt cunoscute despre acea perioadă din viața sa.
El a frecventat școala din comuna sa și ulterior a urmat liceul în Pașcani. În jurul anului 1973, a fost recrutat în armată și, după ce s-a întors acasă, a lucrat o perioadă ca cioban la oile tatălui său. Ulterior, s-a orientat către învățământ și a început să lucreze ca suplinitor de limba rusă în comuna sa natală, mai precis în satul Vascani, pentru o perioadă de peste 10 ani.
Până la vârsta de 31 de ani, Dumitru Buzatu a lucrat ca lucrător necalificat în domeniul învățământului. Abia la această vârstă, în anul 1986, a susținut examenul de admitere la facultate.