Fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat în R. Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, s-ar afla din nou la Moscova. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, Șor ar fi părăsit Israelul acum două zile, la 25 februarie, și nu s-a întors încă.
„Este o chestie pe care o face regulat cu ruta Moscova și noi vedem foarte clar că Moscova nu are niciun interes de a ne da informații sau a contribuit la reținerea unei persoane care este condamnată, nu doar că se află în căutare pentru documentare, dar este condamnată pe teritoriul R. Moldova, (…) Noi vedem toate acțiunile pe care le petrece dumnealui. Doar că, cu regret, Federația Rusă nu respectă Constituția INTERPOL. Așa cum prevede ea, în momentul în care se dă semnalul de alertă pe canalul INTERPOL, persoana trebuie să fie reținută”, a declarat Cernăuțeanu în cadrul unui interviu dat Europei Libere.
Șor nu a publicat, deocamdată, nimic pe rețelele de socializare privind noua sa vizită la Moscova, așa cum a făcut la 7 februarie, când a scris că a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI), Leonid Calașnicov.
Șor s-ar fi aflat în primele două săptămâni ale lunii februarie în Federația Rusă. Chișinăul a primit, la mijlocul lunii februarie, răspuns de la autoritățile ruse în legătură cu solicitarea de reținere și extrădare a oligarhului. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a calificat răspunsul lor drept „absurd și aberant”.
Oficialul moldovean a susținut că autoritățile din Federația Rusă invocă articolul 3 din Constituție, care prevede „neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale”. Declarațiile au fost făcute miercuri seară, 15 februarie, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul de televiziune Jurnal TV.
„(…) Am recepționat răspunsul Federației Ruse care în opinia mea este unul absurd și aberant. Autoritățile din Federația Rusă invocă articolul 3 al Constituției, și anume, neimplicare în cazul Șor. De fapt articolul 3 vorbește despre neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale, însă vreau să vă amintesc că în 2021 Comisia de Control a Fișierelor a declarat că solicitarea R. Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională cu arest și extrădare este perfect legală și corespunde prevederilor atât a Constituției, cât și a regulilor de procesare a informației.
Astăzi (miercuri, n.red.), recepționând acest mesaj aberant și absurd, Federația Rusă nu se implică, invocând anume articolul 3. Am interpelat Secretariatul General pentru a avea claritate pe acest caz, deoarece lucrurile se complică în momentul de față (…). Federația Rusă nu-și onorează obligațiile ca un stat membru al Organizației (…).