În prag de nou an școlar, în județul Galați încă mai sunt 26 de școli fără autorizație sanitară. Șase dintre ele nu au nici măcar apă

Distribuie stire

Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a transmis Prefecturii Galați o informare cu privire la pregătirile pentru începerea anului şcolar 2024-2025. Documentul a fost prezentat public în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural al judeţului Galaţi.

Potrivit amintitei informări, situația școlilor din județul Galați este departe de a fi perfectă, deși se vorbește de peste două decenii de măsuri pentru un învățământ civilizat, modern. Mai exact, în judeţ avem 26 de şcoli fără autorizaţie sanitară şi – extrem de grav – 6 unităţi de învăţământ vor funcţiona fără apă curentă și canalizare. De ce se întâmplă asta în anul de grație 2024, ar trebui să răspundă, în tandem, primarii responsabili, precum și președintele Consiliului Județean!

Și mai alarmant este că unități școlare neautorizate există inclusiv în municipiul Galați, unde se toacă banii publici pentru tot felul de prostii fantasmagorice (cum ar fi „copacii” din tablă de pe Faleză sau subvenționarea cu sume demente a unor cluburi sportive private) în vreme ce – iată! – 10 (zece) școli și grădinițe nu îndeplinesc standardele legale de funcționare. Rușinică! De trei ori rușinică!

Pentru anul şcolar 2024-2025, reţeaua de învăţământ din judeţul Galaţi cuprinde un total de 427 de unităţi de învăţământ, din care 161 sunt în mediul urban şi 266 în mediul rural.

În vederea monitorizării pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Galaţi, pentru deschiderea în bune condiţii a noului an şcolar 2024–2025, Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi a transmis documente în toate unităţile de învăţământ, prin care s-au solicitat informaţii referitoare la stadiul execuţiei lucrărilor de igienizare şi reparaţii şi situaţia obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru spaţiile de învăţământ, cât şi problemele şi necesităţile concrete ale acestora, precum şi situaţia asigurării cerinţei de securitate la incendiu a clădirilor aferente unităţilor de învăţământ.

Din situaţia autorizaţiilor sanitare reiese că din cele 427 de unităţi de învăţământ, un număr de 390 unităţi (dintre care 143 din mediul urban, 247 din mediul rural) şi 3 unităţi conexe au aviz sanitar de funcţionare, cu menţiunea că toate cele 21 de unităţi de învăţământ particular cu personalitate juridică au aviz sanitar de funcţionare.

Probleme sunt la un număr de 26 unităţi (dintre care 11 din mediul urban, 15 din mediul rural) şi o unitate conexă care vor începe anul şcolar fără aviz sanitar de funcţionare.

Alte 11 unităţi de învăţământ au aviz sanitar parţial de funcţionare (pentru o parte dintre corpurile de clădire deţinute) – 7 în urban şi 4 în rural.

Motivele neacordării avizelor sanitare sunt următoarele:

  1. Galaţi – Creşa „Prichindel” – Creşa Nr.2 – Lipsă circuite
  2. Galaţi – Creşa „Prichindel” – Creşa Nr.36 – Lipsă circuite
  3. Galaţi – Grădiniţa cu Program Prelungit „Tedi” – Grădiniţa cu Program Prelungit „Ciprian Porumbescu” – Funcţionează la parter de bloc
  4. Galaţi – Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” – Reabilitare recentă
  5. Galaţi – Şcoala Gimnazială „Ludovic Cosma”- Grădiniţa cu Program Normal Nr.22 – Funcţionează în local impropriu…

 » Citeste mai departe

Distribuie stire

Stiri recomandate