Pensionarii au luat cu asalt casele de pensii, după ce au citit informaţii despre recalcularea pensiilor, punctaje și acordarea drepturilor bănești, potrivit legii care intră în vigoare la 1 septembrie.
Românii care au aflat că ar putea primi bani în plus la pensie, pe noua lege, au venit în număr mare la casele de pensii ca să întrebe ce documente trebuie să aducă sau să afle dacă mai este nevoie să vină cu alte acte pentru recalculare.
Mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi de faptul că au contribuit cu anumite sume de bani în timpul muncii și nu le-au fost luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei.
Situațiile diferă de la un solicitant la altul, însă cei mai mulți dintre pensionari, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt, au deja la dosar documentele care vor fi valorificate pe noua lege.
Casa de Pensii asigură românii că rămâne în plată pensia cea mai mare
Evaluarea pensiilor românilor a început cu mai mult timp în urmă, din fiecare dosar documentele care vor fi valorificate conform prevederilor noii legi a pensiilor fiind înregistrate într-o bază de date care va constitui baza recalculării.
„Conform prevederilor art.144 alin.1 din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001”, precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Olt.
Dacă în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, mai precizează CJP Olt.
Pensionarii care nu trebuie să mai depună acte la dosar
Ce ar trebui să știe pensionarii este că dacă au înregistrat după anul 2001 sume depuse în fondul de salarii și pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale de stat nu este necesară depunerea de documente suplimentare, pentru că evidența există la Casa de Pensii.
Chiar și pentru sume cu care pensionarii au contribuit înainte de 2001 cei mai mulți au depus la dosarul de pensie astfel de documente, deși acestea nu erau valorificate pe legea încă în vigoare.
Dacă aceste adeverințe deja depuse îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, acestea vor fi luate în calcul la recalcularea care se realizează din oficiu în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.