Noptea minții și culmea mercantilismului! Taxă de 50 de lei, plătibilă cash, fără chitanță, ca să ieși din cimitir. Se întâmplă la Piatra Neamț, în cimitirul nou (de după muntele Pietricica) iar experiența respectivă a venit la pachet cu temeri serioase a trecut o tânără. Era însoțită de un amic bărbat dar dimensiunile „administratorului zonei militare” (așa cum se prezintă), faptul că acesta avea la un moment dat în mână diverse unelte (cu care lucra pe la morminte) și agresivitatea verbală a respectivului.
„Ieri în jurul orei 18:00 am fost să îngrijesc mormântul mătușii mele și să adaug câțiva saci de pământ și flori, deoarece astăzi ar fi fost ziua ei.
La ieșirea din Cimitirul Pietricica, administratorul partii militare ne-a solicitat suma de 50lei pentru a putea ieși din cimitir, acesta încuindu-ne acolo.
La un moment dat, a pus atât de multă presiune, încât mi se făcuse frică. Ne-a acuzat de furt de felinare sau cruci, a spus ca trebuie să ne percheziționeze mașina, mai apoi ne-a acuzat că am “rupt” poarta și intrat prin efracție în cimitir.
Am încercat să ne înțelegem cu el, dar în ultimă instanță am sunat la 112”, spune tânăra.
Sosirea Poliției nu a fost una care să rezolve treaba așa cum ar crede civilii, deși, la prima vedere, ar fi cam fi circumstanțe pentru infracțiunea de LIPSIRE DE LIBERTATE, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal , spune sechestrata.
Practic, echipajul trimis prin 119 nu i-a explicat individului că e vorba de un cimitir public (și dacă ar fi privat este tot de accepțiune publică, deci nu poți sechestra cetățeni).
La ora redactării acestui articol, practic nu am avut cu cine lua legătura, nefiind edificați dacă așa zisa zonă militară din cimitir ar fi sub tutela Batalionului (fostul regiment), al Cercului Militar, sau al vreunui ONG cu tematică militară (gen „Cultul Eroilor”).
Surse neoficiale sus’in ipoteza conform c[reia nu se poate vorbi de CIMITIR MILITAR în Cimitirul Pietricica și că, probabil, la înființarea acestei zone cu locuri de veci, ar fi fost cedată o parcelă, tacit, de administrația din Piatra Neamț către Unitatea Militară. Fără acte, la mica înțelegere. Pentru că prin regulamentele de administrare a cimitirelor din Piatra Neamț, locurile de veci pot fi concesionate, direct, către persoane, nu către instituții sau firme.
Cimitirile din Piatra Neamț, care țin de Primărie (inclusiv cel de pe Pietricica) sunt administrate de o firmă privată (cu încrengături spre familia lui Laurențiu Dulamă și a altor nume de prin politica din Neamț) iar felul în care firma își îndeplinește îndatoririle, mai ales pe partea de curățenie a spațiilor comune (alei, cărări) este unul care nemulțumește frontal pe majoritatea pietrenilor.