Ministerul Apărării cere ca legea stagiului militar voluntar, pentru cei de până în 35 de ani, să fie aprobată anul acesta, potrivit surselor Antena 3 CNN. Românii care vor învăța să tragă cu arma ar putea primi până la 4.600 de lei pe lună.
Există șanse mari ca în acest an Guvernul să introducă armata voluntară în România.
Radu Tudor, analist militar și realizator Antena 3 CNN, a vorbit despre acest subiect.
”Avem nevoie de această lege foarte importantă pentru că trebuie împrospătată în primul rând rezerva Armatei Române. Orice armată are o rezervă formată din mii sau zeci de mii de oameni, care în caz de nevoie, în cazul unui conflict militar, trebuie activată.
România, în ultimii 34 de ani, a constatat că rezerva Armatei Române, formată din oameni de 40-50, aproape 60 de ani, care au făcut serviciul militar înainte de 1989 și până în 2007, că această rezervă este îmbătrânită și ies în mare viteză din sistemul de evidență al rezervei militare oamenii care îmbătrânesc, drept pentru care trebuie să aducem tineri.
Și în momentul de față este exclusă orice formă de serviciu militar obligatoriu, așa cum am făcut noi înainte de 1989 și se va crea un sistem militar pe bază de voluntariat. Așadar, patru luni pe an, cine dorește, se poate pregăti, primește și bani pentru asta și rămâne în evidențele Armatei Române ca rezervist”, a declarat Radu Tudor.
La finalizarea programului de pregătire, militarii voluntari vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute, adică în jur de 4.600 de lei pe lună.
”E foarte corect. Probabil, pentru patru luni de pregătire vor primi 3.000 euro, aproape 5.000 lei pe lună. Și banii aceștia reprezintă în mod evident un punct de atracție, dar lucrul cel mai important este ca capeți un statut de rezervist care îți dă și niște drepturi, îți dă și niște obligații, îți poate deschide drumul inclusiv pentru o carieră militară activă.
Dacă intri în acest serviciu voluntar, mai departe, după acele patru luni de zile, poți să optezi să intri în cadrele active ale Armatei Române. Așadar, în contextul acesta foarte complicat al războiului de invazie a Rusiei care se prelungește, aproape toate țările din Europa își pun serios problema revizuirii rezervelor pentru armatele statelor membre NATO”, a mai declarat Radu Tudor.
Radu Tudor a explicat apoi ce înseamnă că România ia în calcul cele mai pesimiste scenarii cu privire la extinderea acestui conflict declanșat de Rusia.